Bloed wordt afgenomen uit een ader: een fijne naald bevestigd op een spuit wordt in een ader aangebracht en nadat het bloed getrokken is wordt het in bloedbuisjes aangebracht. Deze handelingen nemen gewoonlijk minder dan 5 minuten in beslag.
Bloedcellen
Men kan het aantal en de kwaliteit van een aantal circulerende bloedcellen beoordelen na bloedafname:
- Rode bloedcellen (dit zijn cellen die zuurstof naar de weefsels vervoeren en koolstofdioxide afvoeren)
- Witte bloedcellen (dit zijn cellen die infecties bestrijden en een belangrijke rol spelen in de afweer)
- Bloedplaatjes (dit zijn celfragmenten die het bloed helpen stollen)
Uw dierenarts kan uit dit bloedonderzoek afleiden of uw huisdier bloedarmoede heeft (een tekort aan rode bloedcellen), een infectie (afwijkende witte bloedcelwaarden), een ontsteking (hoge witte bloedcelwaarden). Kankerpatiënten kunnen over duidelijk gevormde tumoren beschikken, met een perfect normaal bloedcelbeeld. Kankerpatiënten kunnen echter ook kanker ontwikkelen bestaande uit bepaalde bloedcellen, zoals vb bij leukemie/lymfoom/neveneffecten van mastceltumoren. Ten gevolge van neveneffecten veroorzaakt door tumoren, kunnen bepaalde bloedcellen (zoals vb rode bloedcellen) een te lage waarde hebben en dit kan uw dierenarts een aanwijzing geven dat er zich mogelijks een tumor aan het ontwikkelen is en of het al dan niet nodig is om een beenmergpunctie uit te voeren.
Serumwaarden
Op het serum worden eiwitten en/of hormonen bepaald die de functie van bepaalde organen weergeven, zoals de nieren, de lever, het maagdarmstelsel, schildklier. In het serum kan men eveneens elektrolyten bepalen, zoals natrium, kalium en calcium. Deze waarden kunnen een aanwijzing geven dat er afwijkingen zijn aan bepaalde organen die verder onderzoek vereisen of bepaalde behandelingen niet toelaten.
Bepaalde tumoren kunnen verspreid aanwezig zijn over verschillende organen (zoals lymfomen, bepaalde leukemieën, histiocytaire aandoeningen en mastceltumoren). Gestegen lever- en nierwaarden of veranderingen in eiwitten en elektrolytgehalten betrokken bij het maagdarmstelsel kunnen wijzen op deze tumoren. Ook gevormde (solide) tumoren kunnen zich spreiden over meerdere organen en zo afwijkende waarden van meerdere organen uitlokken. Echter vele patiënten met kanker zullen normale bloedwaarden vertonen. In deze gevallen is verder onderzoek aangewezen via echografie of CT om afwijkingen in organen op te sporen die kunnen aangeprikt en onderzocht worden.