Het allerbelangrijkste is dat uw huisdier blijft eten. Via voeding komen immers de nodige eiwitten voor zowel het immuunsysteem, die het nodig heeft om tegen de kanker te vechten, als het lichaam in het algemeen om aan te sterken.
De eerste tekenen van chronisch voedingstekort uiten zich vaak ter hoogte van de huid, maagdarmstelsel en het bloed. Tekenen van een verstoorde voedselopname zijn dan ook zichtbaar als een slechte pelskwaliteit, regelmatige maagdarmproblemen (vb diarree), overmatige talgafscheiding, lusteloosheid en bleekheid van de slijmvliezen (door een laag gehalte aan hemoglobine).
Indien uw hond goed eet, kan men eventueel de voedingsopname optimaliseren, door vb rekening te houden met andere aandoeningen zoals nierproblemen en de kwaliteit van de eiwitten zo hoog mogelijk te krijgen. Indien uw hond een zelfgekookte maaltijd krijgt, is het aan te raden om op consultatie te gaan bij diergeneeskundige voedingsspecialist om na te gaan of alle nodige voedselelementen in de juiste verhoudingen in de maaltijd aanwezig zijn.
Oorzaken verminderde eetlust
Niet of minder eten wordt vaak gezien bij kankerpatiënten. Dit is vaak het gevolg van een toegenomen ontstekingsproces verbonden aan de tumor die de eetlust onderdrukt.
Een verminderde eetlust kan het gevolg zijn van de plaats van de tumor (vb in het maagdarmstelsel) of een neveneffect van een behandeling.
Zo kan chemotherapie tijdelijk de geur- en smaakzin veranderen. Aangezien honden en katten hier sterk op afgaan alvorens te eten, kan ook dit hun eetlust verminderen.
Aanpakken van spijsverteringssymptomen
- Braken
Dit is een symptoom dat u moet melden aan uw behandelende dierenarts. Een of 2 keer braken kan, maar niet meer dan dat. Er bestaat goede antibraakmedicatie, die na sommige behandelingen sowieso worden meegegeven. Neem voedsel en water weg gedurende 12 uur. Indien uw hond niet braakt na het drinken van water kan u kleine hoeveelheden min of meer smakeloos voedsel toedienen zoals gekookte kip en gekookte witte rijst. Indien uw hond nog steeds niet braakt kan u langzaamaan (over drie dagen) zijn gewoonlijke voedsel opnieuw toedienen. Indien het braken aanhoudt en/of uw hond langer dan 24u ≥39,5°C koorts (normale lichaamstemperatuur: 38-39°C) heeft, dient u uw dierenarts te verwittigen.
- Diarree
Kan optreden op bij sommige behandelingen. Bied uw hond min of meer smakeloos en gemakkelijk verteerbaar voedsel aan zoals cottage cheese, gekookte kip en witte rijst. Bied langzaamaan (over drie dagen) zijn gewoonlijke voedsel opnieuw aan. Indien de diarree langer dan 72u aanhoudt, als uw dier ziek toont en/of er koorts is hoger dan 39,5°C (normale lichaamstemperatuur: 38-39°C), dan neemt u best contact op met de behandelende dierenarts.
Braken, diarree, koorts of overmatig urineren kunnen leiden tot uitdroging met een verlengd herstel tot gevolg. Het tandvlees van uw huisdier moet vochtig aanvoelen en de huid zacht en verend. Indien uw huisdier niet braakt, voorzie dan steeds vers drinkwater. Indien het tandvlees continu droog is of de huid niet soepel aanvoelt, gelieve uw dierenarts te contacteren: het kan nodig zijn om vocht toe te dienen om zo het herstel te versnellen.
- Herkennen van een infectie
Symptomen van een infectie kunnen de volgende zijn: koorts vanaf 39,5°C, moe zijn, braken, diarree, slechte eetlust. Indien uw huisdier een van de genoemde symptomen vertoont, gelieve de temperatuur te meten. Vanaf 39,5°C koorts moet uw dierenarts verwittigd worden.
Hulpmiddelen om te eten
Een aantal hulpmiddelen om uw hond toch zelf aan het eten te krijgen zijn de voeding opwarmen (tot onder de lichaamstemperatuur, dus tot 38°C) waardoor er meer aroma vrijkomt en uw hond de voeding daardoor toch kan ruiken.
Er zijn honden en katten die het voeden uit de hand verkiezen boven voeding uit een kom. Hier is het belangrijk om erg geduldig te zijn en niets te forceren. Men kan heel voorzichtig smakelijk smeerbaar voedsel aan de binnenkant van de lip aanbrengen. Wanneer de hond dit oplikt en om meer vraagt, kan men dit herhalen. Blijft hij lusteloos of draait hij zich weg, moet men er ook mee stoppen om geen negatieve associaties met het voedsel op te wekken.
Voeding aanbieden gebeurt liefst in een rustige sfeer, zonder drukte van andere (huis)dieren.
Honden bezitten smaakreceptoren voor zout en zoet. Het toevoegen van suiker, siroop of andere zoetstoffen (geen chocolade!!!) kan de eetlust bevorderen. Katten hebben geen smaakreceptoren voor zoete voeding en kunnen het best verleid worden met zoute voeding.
Indien uw hond misselijk is, vermijdt u best om een heel arsenaal aan verschillende voedselbronnen te gebruiken omdat uw hond hier later een aversie tegen kan ontwikkelen.
Gewichts- en dieetopvolging
Regelmatig uw hond wegen en diens eetgewoonten bijhouden zal uw dierenarts helpen om een onderscheid te maken tussen anorexie (niet willen eten) en cachexie (vermageren ondanks eetlust). Bij het eerste kan men ingrijpen door de voeding aan te passen of medicatie te geven die de eetlust verbetert, terwijl bij het laatste mogelijks naar alternatieve behandelingen gezocht moet worden.