Het lichaam bestaat uit vele bouwstenen, waaronder cellen. Cellen delen een beperkt aantal keer totdat ze hun vermenigvuldigingslimiet bereikt hebben, waarna ze sterven. Deze oude cellen worden dan vervangen door nieuwe cellen.
Hoe vaker een cel deelt, hoe groter de kans op mutaties/fouten bij de delingen. Deze fouten of mutaties kunnen het gevolg zijn van toeval, maar ook van blootstelling aan een risicofactor zoals UV-straling of rookpartikels.
Over het algemeen worden deze fouten door controlemechanismen van de cel zelf opgemerkt, waarna óf de fout wordt hersteld óf de cel sterft. Soms kan een cel echter aan deze controlemechanismen ontsnappen en ongecontroleerd beginnen delen. Op dit moment is de cel een kankercel geworden.
Wanneer deze kankercellen ongecontroleerd kunnen delen ontstaat een tumor. Hoe meer de cellen delen, hoe groter de tumor. Hoe sneller de cellen delen hoe kwaadaardiger/hooggradiger de tumor.
Van zodra deze tumor 1-2 millimeter groot is, gaan de kankercellen de vorming van nieuwe bloedvaten nodig hebben om de kankercellen te voeden. Zonder deze bloedtoevoer kan de tumor niet verder groeien.